Ételízesítők házilag


" Vegeta (nem a száraz, boltban kapható, hanem fincsi krémes házi) 
2 kg sárgarépa
2 kg fehérrépa
30 dkg karfiol
3 szem paradicsom
zeller zöldje
1 nagy darab zeller
30 dkg petrezselyem zöldje
30 dkg paprika
30 dkg vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 zsenge karalábé
A zöldségeket megtisztítjuk, húsdarálón ledaráljuk, vagy készen egyszerűen felaprítjuk. Megmérjük és kilónként 20 dkg sóval ízesítjük, tartósítjuk. Este, majd rákövetkező reggel is jól megkeverjük és üvegekbe töltjük.

Piros Arany
1,5 kg kápia paprika
A paprikát lemossuk, kicsumázzuk. belekockázzuk egy edénybe. Botmixerrel összepépesítjük, sózzuk, kóstolunk, aztán egy csepp olivaolajat teszünk bele, majd mehet is az üvegekbe!

Provence-i fűszerkeverék 
1 evőkanál bazsalikom
1 evőkanál majoránna
1 evőkanál zsálya
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál rozmaring
1 evőkanál római kömény
 Alaposan összekutyuljuk, és már mehet is az elmosott, kiszárított üvegcsébe.

Garam masala 
 
4,5 dkg római kömény
3,5 dkg egész bors
3,5 dkg kardamom (fekete)
1,2 dkg édesköménymag
2 dkg kardamom (zöld)
1.5 dkg koriandermag
1 dkg szegfűszeg
10 rúd 2,5 cm fajéh
1 dkg őrölt szerencsendió
1 dkg fekete rőmai kömény
1 dkg szárított rózsaszirom
1 dkg babérlevél
1 dkg reszelt gyömbér
Mozsárban finomra zúzunk minden összetevőt. Légmentesen, hűvös helyen sokáig eláll. Az Ayurvéda leírja, hogy a "meleg" fűszerek növelik a test belső melegét, ez a fűszerkeverék is ide tartozik, aki kedveli az indiai konyha világát, annak téli fogyasztsára ajánlott.

Currypor - fűszerkeverék (gyarmatosítók receptje - az eredeti curry maga egy fűszernövény) 
4-5 zöld kardamom
2 kiskanál szemes bors
1 kiskanál római kömény
1 kiskanál kömény
2 evőkanál görögszénamag
1 kiskanál reszelt szerecsendió
2 evőkanál kurkuma
1 kiskanál sáfrányos szeklice
2 kiskanál csilipor
2 evőkanál koriandermag
2-3 szegfűszeg
1 kiskanál fahéj
1 evőkanál curry
mustármagot is tehetünk bele ízlés szerint
Összetörjük mozsárban, a keveréket kávédarálón ledaráljuk. Ne csináljunk egyszerre nagy mennyiséget, hiszen ledarálva a fűszerek úgy két hétig tartják meg igazi intenzitásukat."